torsdag 12 november 2009

Malabrigo Lace - I like it!

Ishbel är på blockning! Min första tanke när jag avmaskat hela rubbet var att jag skulle gjort delen i slätstickning större innan mönsterstickningen började. Men nu, några minuter senare, så tror jag att jag har mer använding för en sjal som inte är så våldsamt stor. Med andra ord - Helnöjd! Blockning pågår så att spetsarna kommer till sin rätt.

Nu kommer en riktig radioövergång. Håll i er!
Malabrigo Lace är ju ett ullgarn och då går ju tankarna lätt till fåren som ju ger oss vår ull....
och tänker jag på får så är det lätt att fastna vid alla vackra fårbilder som Sticka på landet har....
och om jag tänker på fårbilder......
Så tänker jag på min familjs resa i Xinjiang förra sommaren och vårt besök på centralasiens största kreatursmarknad som hålls i staden Kashgar. Staden ligger allra allra längst upp i nordvästra Kina och bebos av massor av olika folkslag bl a uigurer. Det var ju i dessa delar av Kina som oroligheterna innan OS ägde rum.
Nåväl, marknaden var så färgrik och häftig. Fåren bräkte, kamelerna skrek, tjurarna brölade, hästarna gnäggade och pågående affärsuppgörelser lätt som praktgräl.

Kolla bara in dessa djur och den ansning som fårrumporna genomgår samt den fettbula som var så viktig för att visa på att det var friska välskötta djur som var till försäljning.

Här känns det som om hela lammdagiset kommit på besök.

Överallt pågick försäljning

Hade man inte så många djur som skulle transporteras så räckte det med en flakmoppe och ett nät

Även om det är trångt om saligheten så såg det fridfullt ut

Många av kvinnorna hade väldigt långa flätor och egentligen var det ett fåtal som hade huvudduk och täckta ansikten

Om ni vill göra en resa där folklivet är i fokus så kan jag varmt rekommendera dessa trakter. Jag ger även gärna tips om vad man bör se och planering av resrutt.








1 kommentar: